Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde Ressam T.M.P Duggan (Mikail)’ın “Pazar’dan 99 From the Market” konseptli sergisine ev sahipliği yapıyor. Yer: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Sergi Salonu Tarih: 06 Şubat 2017 Saat: 16:00
Akdeniz Konferansları IX Eşitsizlikleri Aşmak Mümkün mü? Türkiye Toplumsal Yapısının Yeni Görünümleri ve Sorunları Doç. Dr. Lütfi SUNAR İstanbul Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmekte olan Akdeniz Konferansları’nın 09 Aralık 2016 tarihli konuğu; “Eşitsizlikleri Aşmak Mümkün mü? Türkiye Toplumsal Yapısının Yeni Görünümleri ve Sorunları” başlığıyla, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lütfi SUNAR olacaktır. …
Antik Çağdan Ortaçağa Phaselis Sikkeleri Seramik Sergisi Yer: Expo 2016 Fuar Alanı Kongre Merkezi II. Kat Tarih: 23 Nisan 2016 – 30 Ekim 2016 Sanatçı: Serdar Arslan Küratör: Murat ARSLAN Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ve Seramik Sanatçısı (MA) Serdar ASLAN’ın hazırlamış olduğu; Antik Çağdan Ortaçağa …
Akdeniz Üniversitesi’nde gelecek ay ziyarete açılacak sergide, tarihte Phaselis’te kullanılan 20 sikkenin bölgedeki çamur rezervi ile yapılmış örnekleri sergilenecek. Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün sadece birkaçı müzelerde sergilenen Phaselis sikkelerinin örneklerini hazırladığı sergi için geri sayım başladı. Prof. Dr. Murat Arslan’ın başında bulunduğu ekibin çalışmaları sonucunda seramik sanatçısı Serdar Aslan’ın 4 kat büyüterek …
ΦΑΣΗΛΕΙΤΩΝ – PHASELEITON – PHASELISLİLERİN Phaselislilerin (Phaseleiton [ΦΑΣΗΛΕΙΤΩΝ]) anlamına gelen sikkelerden etkilenilerek tasarlanan seramik sergi projesinin araştırmalarına Ağustos 2014 tarihinde başlanılmış sırasıyla yüzey araştırmaları, envanter ve atölye çalışmaları şeklinde gelişerek Şubat 2016 tarihlerine kadar yoğun bir şekilde seramik sanatçısı ve tasarımcısı olan Serdar ASLAN tarafından yürütülmüştür. Bir yılı aşkın süreç içerisinde, gerek metodolojik gerekse sanatsal …
15. 04. 2014 Salı günü saat 14.00’da Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenmiş olan ÇALTILAR ARKEOLOJİ PROJESİ 2013: Yeni Yüzey Araştırmalarına Göre Lykia Yaylası’ nın Arkeolojik Dokusu başlıklı bildiri Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alan Greaves tarafından Enstitü seminer odasında sunulmuştur. Doç. Dr. Greaves söz konusu bildiri kapsamında, Lykia Bölgesindeki yeni …
Fora Yelken Akdeniz ve Gemileri Sergisi 10 Nisan 2014 Malta Denizcilik Müzesi’nde izleyicilerin beğenisine sunuldu. Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Fora Yelken Akdeniz ve Gemileri sergisi 10 Nisan 2014 Malta Denizcilik Müzesi’nde (Maritime Museum) Türkiye Cumhuriyeti Büyük Elçisi Ayşe Sezgin’in ve Malta Cumhuriyeti Bakanları Chris Agius (Parlamento Sekreteri, Araştırma İnnovasyon, Gençlik ve Spor …
Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri Sergisi Çanakkale’de! Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü bünyesinde hazırlanan, “Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri” sergisi, 2013 yılının Piri Reis yılı ilan edilmesi vesilesiyle Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Düşünce Platformu iş birliği ile düzenlenmiş olan Çanakkale Piri Reis Günleri kapsamında 30 Aralık 2013-31 Ocak 2014 tarihleri …
Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü bünyesinde düzenlenen Akdeniz Konferansları I kapsamında Prof. Dr. İdris Bostan tarafından “Osmanlı Akdenizi” konulu konferans düzenlendi. İlgili Haberler:
Uluslararası Piri Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu ve Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri Sergisi Açılışı 2013 yılının Piri Reis yılı ilan edilmesi vesilesiyle Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından 26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Piri Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu” kapsamında Başbakanlık Osmanlı Arşivleri binasında Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri Sergisi izleyicilerin …
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktürk: “Bilim insanlarımızın çalışmasıyla artık her sekiz günde Türkiye’den yeni bir tür tanıtılır hale geldi. Bunun yanında Türkiye’nin gidilemeyen daha o kadar çok yeri var ki özellikle doğuda… Buralara da gidilse tür sayısının daha da artacağını düşünüyorum” Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi …
Antalya’daki Phaselis antik kentinde yapılan arkeolojik araştırmaların sonucunda 2 bin 500 yıldır yetişen kırmızı zambaklarla parfüm, güllerden de yağ üretilecek. Antalya’nın Kemer ilçesinin yakınlarındaki Phaselis antik kentinde geçen yıl başlatılan yüzey araştırmalarının bu yıl ikincisi gerçekleştiriliyor. Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan’ın başkanlığında yürütülen araştırmaların sonucunda, flora, biyoloji ve kimya gruplarıyla işbirliği …
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsünün daha önce Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi’nde düzenlediği “Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri” adlı sergi, Phaselis Antik Kenti’ne taşındı. Geçmişten bugüne Akdeniz’de kullanılan gemilerin kara kalem çizimleri ve bilgi panolarını içeren sergi, antik kenti ziyarete gelen turistlerden büyük ilgi gördü. Akdeniz’de geçmişten bugüne kullanılan gemilerin Kara Kalem çizimleri ile bilgi panolarını içeren “Fora …
A ship that served both for trade and as a warship in the ancient city of Phaselis in the southern province of Antalya will be reconstructed by Akdeniz University’s Mediterranean Research Institute. The 600-person capacity ship, named “Phaselos,” will make its first trip to Egypt. The ancient city of Phaselis, located in Tekirova, had its heyday …
Akdeniz ve Gemilerine odaklanan Fora Yelken başlıklı sergi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü (MCRI) ekibi tarafından organize edildi ve resmi olarak 26 Nisan tarihinde açıldı.
Akdeniz Üniversitesi, Batı Kapısı tarafında konumlanan Edebiyat Fakültesi yeni binası içinde yer alan Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü’nün ana salonu dahil olmak üzere üç odada ve uzun bir koridor boyunca izleyicilerin beğenisine sunulan bu sergi önümüzdeki iki ay boyunca açık kalacaktır.
Geçmişten Günümüze Akdeniz:
“Fora Yelken” sergisi, jeolojik dönemlerden başlayarak Akdeniz Havzası’nın ilk sakinlerine ve bölgede gelişen en erken medeniyetlerden günümüze kadar ulaşan oldukça geniş bir zaman dilimini kapsamaktadır. Başta gemiler olmak üzere limanlar, tersaneler, fenerler, batıklar, tüccarlar ve ticari eşyaların betimsel ve metinsel tasvirleri aracılığıyla Akdeniz Havzası’nın mali, idari, insani ve kültürel tarihiyle ilgili gelişmeler ve değişiklikler kronolojik bir bakış açısı içinde ortaya konulmaktadır. Halkları ayırdığı kadar, gemiler ve gemicilik bağlamında coğrafyayı ve kültürleri bağlayan geniş bir su olan Akdeniz ve gemileri ziyaretçilere 35 panel, 20 gemi maketi, 72 siyah kalem çizim, 3 farklı animasyon ve 1 belgesel aracılığıyla sunulmaktadır.
Sanatçı Ümit Durak, M.Ö. 14. yüzyıldan günümüze kadar Akdeniz’de seyahat eden gemi örnekleriyle, antik kaynaklar ve modern literatür bilgiler ışığında gözlem ve rekonstrüksiyon tekniklerini uygulayıp aynı malzemeleri ve yöntemleri kullanarak ve orijinal gemiye mümkün olduğunca sadık kalarak inşa etmiş olduğu farklı boyutlarda 20 ölçekli gemi maketini görme şansını bize sunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçının gemi maketlerini “Seçkin Sanat Eserleri” olarak belirlemiştir.
Sanat tarihçisi ve ressam T. Mikail Patrick Duggan ise, 70’ten fazla siyah kalem çizimi ile sergide yer almaktadır. 50 x 65 cm boyutlarında olan bu çizimler, en eski zamanlardan 20. yüzyıla kadar uzanan Akdeniz gemi ve tersane örnekleri ile gözlem ve rekonstrüksiyonun yanı sıra antik ve modern edebiyat kaynakları kullanılarak 7 aydan fazla bir süre boyunca yapılmıştır.
Akdeniz ve Gemileri:
Bu sergide gemiler, 7 boğazı, 13 denizi ve 15 körfezi ile üç antik kıta arasında toplam 2,5 milyon km2’lik bir alanda varlık gösteren, doğunun batıya, batının ise doğuya açılan kapısı; dalgalar ve özlemlerle dolup taşarak birçok uygarlığın yükselişi ve gerilemesine tanıklık etmiş; karalar arasında geniş, karmaşık ve parçalı bir denizler bütünü olarak bilinen en eski ve en geniş okyanus bölgesi Thetis’in bir uzantısı olan Akdeniz’in sayısız rotalarını kat eder.
Topografyanın şekillendirdiği temel özelliklerle, Akdeniz çevresinde yaşayan toplumlar farklı siyasi, kültürel ve dinsel inançlara rağmen bir kader ortaklığına sahip olmuş gibi görünmektedir. Bu tema, seçici olarak ayrımcı ve ‘ötekileştirici’ bir söylem olmak yerine, fiziksel coğrafya/insan coğrafyası, demografi ve dolayısıyla tarih yazımını birbiriyle ilişkilendirir.
Yaklaşık beş bin yıldan fazla süredir kıyılarından, adalarından, liman şehirlerinden ve tersanelerinden birbirine seyahat eden gemiler, bazen ticari ve kültürel zenginlikler, bazen savaşlar ve salgın hastalıklar taşıyarak, Akdeniz Havzası’nın kaderinde hayati bir rol oynamıştır. Bu sebeple sergide, gemi inşaat teknolojisindeki gelişmelerin, bilimsel, sanatsal ve felsefi eğilimler, pagan ve göksel dinler, yargı sistemleri, demokrasi-cumhuriyet gibi idari zihniyetler, dünya ve insanlık tarihi için önemli olan kavramların tanımlayıcı ve metinsel tasvirleri üzerindeki etkisi zaman, mekân ve uzam bağlamında izleyiciye sunulmaya çalışılır.
Bu bağlamda, bu serginin amacı Akdeniz tarihi ve kimliğini bir dizi sıradan özelliğe indirgeyip onun girdap gibi dönen anaforlu değişkenliğini tanımlamaya ve yorumlamaya çalışmak değil, daha çok Akdeniz ve gemilerinin enine boyuna düşünülüp taşınılmış kronolojik bir panoramasını sunmaktır.
Doğu’nun en Batı’daki noktası – Batı’nın en Doğu’daki noktası
Nedeni ne olursa olsun, tarihin her noktasında, bir süper güç olma özlemiyle her uygarlık dikkatini Akdeniz’e yöneltmiştir. Fenikelilerin ve daha sonra Hellenlerin antik çağda bu iç denizi bölgesel olarak kolonize etme girişimleri; Akdeniz’i Mare Nostrum hâline çeviren Romalılar bu misyonun kanıtıdır. Ortaçağ boyunca Akdeniz, her ikisi de bölgeye hakim olmak isteyen Müslümanlar ve Hıristiyanlar için stratejik bir manevra alanı hâline geldi. Ancak, Themistokles, Lysandros, Marcus Agrippa, Barbaros, Don Juan, Horatio Nelson ve Andrew B. Cunningham gibi ünlü amirallerin karizmatik liderliği ve muhteşem deniz zaferleri, Persler, Atinalılar, Romalılar, Haçlılar, Osmanlılar, Napolyon’un Fransa’sı ve Mussolini’nin İtalya’sının imparatorluk planlarını durma noktasına getirdi ve Akdeniz’in siyasi haritasında radikal değişikliklere neden oldu.
Erken modern çağla birlikte başlayan coğrafi keşiflerin kolonizasyonun yönünü değiştirmiş ve Avrupalı güçler tarafından geç modern çağda bilinen dünyanın % 85’inin kolonizasyonuyla sonuçlanmış olmasına rağmen, Akdeniz Havzası’nın içindeki ve ötesindeki ülkeler hâlâ Akdeniz’e odaklanmaktadır. Havza, kıyıları ve art bölgeleriyle, daha önce ekonomik mücadelelerin yaşandığı bir bölgedir ve Akdeniz’de mevcut iki kutuplu dünyanın üçüncü kutbunu oluşturma arzusu Havza’yı bir cazibe noktası hâline getirir. Havzanın demografik yapısı, manyetik bir alan gibi, bu bölgeye kıyıları olmayan ülkelerden göç dalgaları aracılığıyla değişiklikler gösterir. Bu etnik, dilsel ve dinsel çeşitlilik, birlik ve çokluğun aynı anda var olmasına izin veren karmaşık bir sistem olarak görünür ve halkları ‘Akdenizlilik’ ortak paydası altında bir araya getirir. Ekonomik, sosyal, politik ve mekânsal boyutları ile bu sistem, çeşitli düzeylerde bir araya gelerek ve zaman içinde değişerek ve dönüşerek, bağlam ve süreç odaklı bir niteliğe sahip olduğu için, bir kültürden diğerine aktarılan şeyler aracılığıyla toplumlar üzerinde yaratılan dönüşüm etkileri gözlenir. Bu açıdan Akdeniz, toplum içi etkileşimin en yoğun olarak yaşandığı yer olmanın dışında, insanlık ve doğanın neredeyse süresi dolan ortak kaderinin sergilendiği bir sahnedir…
”Bu serginin ziyaretçilerinin onun yapımından zevk aldığımız kadar zevk alacaklarını umuyoruz”
Arkeoloji ve Sanat Dergisi’nin 143. Sayısı Akdeniz ve Gemileri Sergisi’ni İçeriyor.
ISBN: 1300-4514 Yazar: Kolektif
Mayıs – Ağustos 2013
İçindekiler :
•A. Vedat Çelgin Türkiye’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dergi Yayıncılığının İstikrarlı Adresi: Arkeoloji ve Sanat. Kuruluşunun 35. Yılında Bir Dostun Gözünden
•Mehmet Özdoğan – Nezih Başgelen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumları (1979-2013) 35 Yılın Ardından Türkiye Arkeolojisinin Gelişmesine Katkılarına Genel Bir Bakış
•Zeynep Kızıltan – Mehmet Ali Polat Yenikapı Kurtarma Kazıları: Neolitik Dönem Çalışmaları
•Necmi Karul İlk Kalkolitik Çağ’da Konut ve Yerleşme: Aktopraklık Höyük
•Fokke Gerritsen – Rana Özbal – Laurens Thissen Barcın Höyük ve Marmara Bölgesi’nde Tarımın Başlangıcı
•F. Gülden Ekmen M.Ö. II. Bin Acemhöyük Metal İğneleri •Veli Sevin – Feridun Şedele – Bülent Demir Urartu Krallığı’nın Batı Sınırında Yeni Bir Keşif: Meryem Dağı Kalesi
• R. Gül Gürtekin-Demir Lydian Art: Diversity and Cultural Interaction on an Anatolian Kingdom
•Aynur Civelek Antik Dönem Sanatında Bereket Boynuzu
•Hüseyin Yaman Zeugma (Seleucia) Mezar Stellerinin Değerlendirilmesi ve Bir Grup Yeni Buluntu
•Berna Şirvan Dionysos Kültü
•Berk Sürel – Kutgün Eyüpgiller Damatris Sarayı Tonozlu Yapı Restorasyon Projesi
•Nezih Başgelen Tarihi Kartpostallarla Osmanlı Anılarının Ardındaki Selanik •Deniz Sarı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi “Arkeoloji Uygulama Alanı”
Fora Yelken Akdeniz ve Gemileri Sergisi Devam Ediyor.
26 Nisan tarihinde Akdeniz Üniversitesi’nde başlayan Fora Yelken Akdeniz ve Gemileri Sergisi 30 Haziran 2013’e kadar devam edecek. Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü / Mediterranean Civilisations Research Institute (MCRI); tarih, arkeoloji, epigrafi, nümizmatik, sosyoloji, sosyal antropoloji, edebiyat, halk bilimi ve mimarlığa değin geniş bir akademik ağdan yararlanarak Akdeniz’i bir bütün olarak ve karşılaştırmalı bir biçimde araştırma çabası içinde olacaktır. MCRI, Akdeniz Uygarlıkları’ nın maddi ve manevi kültür ürünlerinin tümünü görev alanı içinde ele almayı, bunlarla ilgili ulusal ve uluslararası arşiv belgelerini toplamayı, yazılı ve sözlü tanıklıklar ile her türlü görsel/işitsel bilgiyi derlemeyi ve söz konusu malzemelerden elde edilen bilimsel verilerin araştırma, yayın, eğitim-öğretim, sergiler ve internet aracılığıyla tanıtılmasını sağlayacaktır. MCRI’nin faaliyetlerini tüzüğünde bildirilen amaç ve misyonlarıyla uyumlu, kavramsal çerçevesi açıklıkla ortaya konulmuş, sürdürülmekte olan ve planlanan araştırmalara katkı sağlayacak disiplinler arası projeler geliştirmesi ve yürütmesi öngörülmektedir. Bu projelerin, Akdeniz Üniversitesi içinde ulusal ve uluslararası kurum/kuruluşlarla son ürün temelinde [makale, dergi/e dergi, kitap, görsel/hareketli görsel, sergi vb.] ve ortak çalışma kültürünü besleyici/geliştirici olmasına titizlik gösterilir. Akdeniz coğrafyasının çok çeşitli etnik, dinsel, kültürel grupları arasında her türlü önyargı ve ayrımcılıktan uzak, çok kültürlü bir tarih anlayışının gelişmesi yolunda birleştirici ve kaynaştırıcı bir rol oynamayı kendisine görev edinmektedir.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ile Akdeniz ve Gemileri sergisi açıldı.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi A Blok ve Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü açılışı ile Fora Yelken Akdeniz Gemileri adlı sergi açılışı gerçekleştirildi. Bina açılışı ile birlikte Türkiye’de ilk kez sergilenecek “Fora Yelken, Akdeniz ve Gemileri” adlı sergi de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ve Fora Yelken Akdeniz Gemileri sergisinin açılışını yapan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akademik ve toplumsal yaşamda son yıllarda bilimsel, kültürel ve sanatsal alanda ilklere imza atan Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan, içeriği ve kapsamıyla ülkemizde de bir ilk olan Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü’nü açtı. Kurtcephe, 14 ay süren bir hazırlık sürecinin ürünü olan “Fora Yelken Akdeniz Gemileri sergisini açmaktan duyduğu mutluluğu da ifade etti.
AKDENİZ’İN BEŞ BİN YILI Fora Yelken adı verilen sergide, Akdeniz’in sayısız rotasında yaklaşık beş bin yıldır seyr-ü sefer eden gemiler özelinde, havzanın dünya ve insanlık tarihi açısından önem taşıyan kavramları kültür – tarihi, gemi inşa teknolojisindeki gelişimle birlikte bilim, sanat, felsefi akımlar, pagan ve semavi dinler, hukuk sistemleri, demokrasi – cumhuriyet gibi yönetim anlayışlarıyla betimsel ve metinsel tavsiyeleri zaman, mekân ve uzam ilişkisi içerisinde anlatılıyor.16. Yüzyıl dünyasının en önemli denizci ve kartograflarından “Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500. Yılı anısına hazırlanan sergide, Akdeniz’in, halkları birbirinden ayırdığı kadar, coğrafyaları ve kültürleri birbirine bağlayan bir nirengi noktası oluşu 35 pano, 2 animasyon, 70 karakalem çizim, 20 gemi modeli ve 1 belgesel kurguyla izleyiciye sunuluyor.
Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri sergisi, Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü sergi salonunda açıldı.
Serginin açılışına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan, Akdeniz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Mustafa Ünlü ile öğretim üyeleri katıldı. Arslan, burada yaptığı konuşmada, 14 aylık yoğun bir çalışmanın ürünü olan serginin panolar, kara kalem çizimler, gemi maketleri, animasyonlar ve belgesel olmak üzere beş bölümden oluştuğunu belirtti. Akdeniz’in kültürel birikimini aktaran ve tarih boyunca Akdeniz’de yelken açmış tüm gemileri sergide buluşturduklarını ifade eden Arslan, önümüzdeki dönemlerde eserlerin Avrupa ve Amerika’da da sergileneceğini söyledi.
Konuşmaların ardından serginin açılış yapıldı. Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500. yılı anısına hazırlanan sergide 35 pano, 2 animasyon, 20 gemi modeli ve 1 belgesel kurgusu bulunuyor. Sergi 2 ay açık kalacak.
Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri” sergisi, Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Sergi Salonunda açıldı.
Serginin açılışına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan, Akdeniz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Mustafa Ünlü ile öğretim üyeleri katıldı. Arslan, burada yaptığı konuşmada, 14 aylık yoğun bir çalışmanın ürünü olan serginin panolar, kara kalem çizimler, gemi maketleri, animasyonlar ve belgesel olmak üzere 5 bölümden oluştuğunu belirtti. Akdeniz’in kültürel birikimini aktaran ve tarih boyunca Akdeniz’de yelken açmış tüm gemileri sergide buluşturduklarını ifade eden Arslan, önümüzdeki dönemlerde eserlerin Avrupa ve Amerika’da da sergileneceğini söyledi. Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı. Piri Reis’in dünya haritasının 500. yılı anısına hazırlanan sergide 35 pano, 2 animasyon, 70 kara kalem çizim, 20 gemi modeli ve 1 belgesel kurgusu bulunuyor. Sergi, 2 ay açık kalacak.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ve Akdeniz Gemileri sergisi açıldı.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi A Blok ve Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü açılışı ile Fora Yelken Akdeniz Gemileri adlı sergi açılışı gerçekleştirildi. Bina açılışı ile birlikte Türkiye’de ilk kez sergilenecek “Fora Yelken, Akdeniz ve Gemileri adlı sergi de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
FORA YELKEN 14 AYDA OLUŞTURULDU Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü ve Fora Yelken Akdeniz Gemileri sergisinin açılışını yapan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akademik ve toplumsal yaşamda son yıllarda bilimsel, kültürel ve sanatsal alanda ilklere imza atan Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan, içeriği ve kapsamıyla ülkemizde de bir ilk olan Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü’nü açtı. Kurtcephe, 14 ay süren bir hazırlık sürecinin ürünü olan “Fora Yelken Akdeniz Gemileri sergisini açmaktan duyduğu mutluluğu da ifade etti.
AKDENİZ HAVZASININ BEŞ BİN YIL ANLATILIYOR Fora Yelken adı verilen sergide, Akdeniz’in sayısız rotasında yaklaşık beş bin yıldır seyr-ü sefer eden gemiler özelinde, havzanın dünya ve insanlık tarihi açısından önem taşıyan kavramları kültür – tarihi, gemi inşa teknolojisindeki gelişimle birlikte bilim, sanat, felsefi akımlar, pagan ve semavi dinler, hukuk sistemleri, demokrasi – cumhuriyet gibi yönetim anlayışlarıyla betimsel ve metinsel tavsiyeleri zaman, mekân ve uzam ilişkisi içerisinde anlatılıyor.
PİRİ REİS’İN DÜNYA HARİTASI 16. Yüzyıl dünyasının en önemli denizci ve kartograflarından “Piri Reis’in Dünya Haritası’ nın 500. Yılı anısına hazırlanan sergide, Akdeniz’in, halkları birbirinden ayırdığı kadar, coğrafyaları ve kültürleri birbirine bağlayan bir nirengi noktası oluşu 35 pano, 2 animasyon, 70 karakalem çizim, 20 gemi modeli ve 1 belgesel kurguyla izleyiciye sunuluyor.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, tarih, arkeoloji, epigrafi, nümizmatik, sosyoloji, sosyal antropoloji, edebiyat, halk bilimi ve mimarlığa değin geniş bir akademik ağdan yararlanarak Akdeniz’i bir bütün olarak ve karşılaştırmalı bir biçimde araştırma çabası içinde olacaktır. MCRI, Akdeniz Uygarlıkları’nın maddi ve manevi kültür ürünlerinin tümünü görev alanı içinde ele almayı, bunlarla ilgili ulusal ve uluslararası arşiv belgelerini toplamayı, yazılı ve sözlü tanıklıklar ile her türlü görsel/işitsel bilgiyi derlemeyi ve söz konusu malzemelerden elde edilen bilimsel verilerin araştırma, yayın, eğitim-öğretim, sergiler ve internet aracılığıyla tanıtılmasını sağlayacaktır.
CEDRUS
Akdeniz Uygarlıkları Araştırması Enstitüsü tarafından hazırlanan Cedrus, Türkiye tarihsel coğrafyası perspektifinde Akdeniz Havzası’nın kültür-tarih birikimini inceleyen Eskiçağ, Ortaçağ ve Yeni-Yakınçağ tarihi uzmanları için tartışma zemini bulacakları disiplinlerarası bir süreli yayın olmayı hedeflemektedir. CEDRUS, farklı disiplinlerden gelen bilim insanları arasında diyaloğun geliştirilmesi, var olan bilginin güncellenmesi ve yaygınlaştırılması süreçlerine katkı sağlayacak özgün ve bilimsel çalışmaları akademi dünyasının ilgisine sunmayı amaçlar. CEDRUS uluslararası hakemli bir dergi olup yılda bir kez yayımlanır.
İletişim
Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Dumlupınar Bulvarı, Kampüs, Antalya PK: 07058
mcri@akdeniz.edu.tr
Tel: 0 242 227 7690
Tel: 0242 310 61 75 (fax)