Akdeniz Konferansları IV: Dr. Hakan ERDEM – Akdeniz Havzası’nda Afrikalı Köle Ticareti ve UNESCO’nun Köle Yolu Projesi [26 Mart 2015]

Y. Hakan Erdem

Y. Hakan Erdem, Boğaziçi ve Oxford üniversitelerinde öğrenim gördü.1993-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Akademik yaşamını halen Sabancı Üniversitesi’nde sürdürüyor. Yurtdışında 1996’da yayımlanan Slavery in the Ottoman Empire and its Demise adlı çalışması, Osmanlıda Köleliğin Sonu adıyla Kitap Yayınevi tarafından 2004’te yayımlandı. 2002’de Israel Gershoni ve Ursula Woköck ile Histories of the Modern Middle East ve 2006’da Israel Gershoni ve Amy Singer ile Middle East Historiographies adlı çalışmaları yayımladı. Erdem’in 2008’de Doğan Kitap’ça yayımlanan Tarih-Lenk adlı kitabı, bir tarih metinleri eleştirisi niteliği taşıyor. Erdem’in yine Doğan Kitap’ça 2012’de yayımlanan Torosyan’ın Acayip Hikâyesi adlı çalışması ise bir hatırat metninin ne kadar gerçek ve ne kadar kurmaca olduğunu sorguluyor. Erdem, şu sıralar Osmanlı İmparatorluğu’nda Afrikalılar, Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın Osmanlı İmparatorluğu’nda algılanışı ve III. Selim ile II. Mahmud dönemlerinin önemli dönüşümleri gibi konularla ilgileniyor ve Karar gazetesinde haftalık tarih yazıları yazıyor. Doğan Kitap, Erdem’in Kitab-ı Duvduvani, Unomastica Alla Turca ve Zaman Çöktü adlı üç romanını bir kez daha okurla buluşturuyor.