Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, kamusal hizmet vizyonunun yaygınlaştırılmasını, toplumsal sorumluluk anlayışının ve uygulamalarının geliştirilmesini, araştırma altyapısının güçlendirilmesi ve iyileştirilmesini öncelikli strateji ve politika olarak benimsenmiştir. Enstitü, 2021 yılında oluşturduğu Toplumsal Katkı koordinatörlüğü ile enstitünün kuruluşundan bu yana gerçekleştirmekte olduğu sosyal ve kültürel etkinlikleri sürdürülebilir kılmayı, enstitü tanınırlığını daha geniş kitlelere yaymayı, toplumsal katkıya ilişkin etkinlikleri kayıt altına alarak toplumsal katkı hedeflerini ölçülebilir kılmayı hedeflemektedir.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, tarih, arkeoloji, epigrafi, nümizmatik, sosyoloji, sosyal antropoloji, edebiyat, halk bilimi ve mimarlığa değin geniş bir akademik ağdan yararlanarak Akdeniz’i bir bütün olarak ve karşılaştırmalı bir biçimde araştırma çabası içinde olacaktır. MCRI, Akdeniz Uygarlıkları’nın maddi ve manevi kültür ürünlerinin tümünü görev alanı içinde ele almayı, bunlarla ilgili ulusal ve uluslararası arşiv belgelerini toplamayı, yazılı ve sözlü tanıklıklar ile her türlü görsel/işitsel bilgiyi derlemeyi ve söz konusu malzemelerden elde edilen bilimsel verilerin araştırma, yayın, eğitim-öğretim, sergiler ve internet aracılığıyla tanıtılmasını sağlayacaktır.
Akdeniz Uygarlıkları Araştırması Enstitüsü tarafından hazırlanan Cedrus, Türkiye tarihsel coğrafyası perspektifinde Akdeniz Havzası’nın kültür-tarih birikimini inceleyen Eskiçağ, Ortaçağ ve Yeni-Yakınçağ tarihi uzmanları için tartışma zemini bulacakları disiplinlerarası bir süreli yayın olmayı hedeflemektedir. CEDRUS, farklı disiplinlerden gelen bilim insanları arasında diyaloğun geliştirilmesi, var olan bilginin güncellenmesi ve yaygınlaştırılması süreçlerine katkı sağlayacak özgün ve bilimsel çalışmaları akademi dünyasının ilgisine sunmayı amaçlar. CEDRUS uluslararası hakemli bir dergi olup yılda bir kez yayımlanır.